Cacao, een introductie

Theobroma cacao is een boom met prachtige vruchten die zijn oorsprong vindt in het Amazonegebied. Cacao kennen we allemaal als 'chocolade'. De standaard melkchocoladereep bevat vaak heel weinig cacao (32%) en veel suiker. 100% pure cacao was eeuwenlang bijna vergeten. Maar tijden veranderen. De 100% pure cacaopasta 'liqour' en cacaodranken winnen de laatste 10 jaar aan populariteit. Sommigen drinken het als vervanging voor koffie. Sommigen sporten er mee of gebruiken cacao om zich meer verbonden te voelen met hun lichaam en hart.

Deze warme, op de oudheid geïnspireerde chocoladedrank is het hoofdingrediënt van elke wereldwijde cacaoceremonie.

Waarom we van chocolade houden
Theobroma Cacao, wat letterlijk 'spijs van God' betekent, heeft vele stimulerende componenten zoals de alkaloïde theobromine en PEA (phenethylamine), die energie geven, het hart stimuleren en dopamine en endorfine vrijgeven. Het bevat een hoog gehalte aan antioxidanten en bevat het mineraal magnesium. 

Meso-Amerika

De Azteken gebruikten cacaobonen als officieel betaalmiddel. (Voor 3 cacaobonen kon je een rijpe avocado kopen.) Ze gebruikten de drank ook bij hun (huwelijks)ceremonies en offeranden en gaven de Theobroma cacaoboom een ​​belangrijke plaats in hun cosmologie. Vanaf het pre-Olmekse en Azteekse rijk tot de 18e eeuw hadden alleen de rijken en vorsten toegang tot de 'cacahuatl' (cacaowater). Met mijn merk Wild Child Cacao willen we pure cacao voor iedereen beschikbaar maken!

The cacao drank

De Maya en Olmec culturen staan bekend om hun schuimige cacaodrank (warm en koud). Deze bevat alleen water, cacao en soms chili, vanille of andere kruiden zoals kaneel, cardemon. Om deze drank te maken, moet je eerst de vrucht oogsten, opensnijden, de (ongeveer 30-50) zaden eruit halen, ze drogen of fermenteren gedurende 4-7 dagen (en dan drogen), dan roosteren, pellen en fijnmalen. 3000 jaar geleden gebruikten ze hiervoor een 'metate': een grote steen- en steenmolen, die met behulp van lichaamsdruk de bonen verandert in een pasta. 

Cacaoreizen

Chocolade kwam in mijn leven toen ik zo'n 10 jaar geleden bij Tony's Chocolonely werkte als communicatiemanager. Ik leerde over de zwarte geschiedenis van cacao, maar ook hoe slaverij nu nog een rol speelt in de cacaoteelt in Afrika. In Midden-Amerika maakte ik kennis met de cacaoplantages en het maken van de cacao. Deze tweejarige studie  heeft me zoveel gebracht. Op een duurzame en biologische boerderij in Chiapas kwam de reis tot een einde en ik nam kilo's cacao mee naar Nederland om zelf cacao ceremonies mee te geven.

Wild Child cacao

De chocoladereis ging in 2020 onverwacht door in Nederland. Mijn cacao uit Mexico was net op toen ik Malou ontmoette, een gepassioneerde chocolademaker (Macao Movement). Niet lang daarna besloten we samen ons eigen ceremoniële cacaomerk te starten: Wild Child Cacao.

Samen hebben we één doel: de lekkerste en krachtigste cacao van ceremoniële kwaliteit maken, gemaakt van biologische cacaobonen! Smaak, ambacht en creativiteit zijn onze kernwaaarden. De cacao wordt van boon tot blok gemaakt in Amsterdam. In drie jaar tijd zijn we uitgeroeid tot een prachtige chocolademakerij met zelfs een cacao café. Momenteel zijn we aan het opschalen. Zie: wildchildcacao.com.